niedziela, 11 września 2011 3

recipes: cupcakes

By Frayed Laces in

Dzisiaj zabiorę Was w krótka podróż do mojej kuchni. Zawsze lubiłam pomagać babci przy pieczeniu, a potem sama zaczęłam. Początkowo były to "gotowce" z paczki. Teraz staram się robić wszystko sama - od początku do końca. Nie lubię zwykłych przepisów i moja rodzinka już się na tym poznała w święta. Zamiast tradycyjnej babki - trójkolorowa, zamiast zwykłego sernika - taki z kawałkami ciastek oreo. Święta to czas kiedy piekę najwięcej. W roku akademickim od okazji, kiedy jestem w domu. Teraz, we wakacje zazwyczaj w weekend.
Od niedawna jestem posiadaczką formy do muffin, więc ostatnio tego piekę najwięcej. Co ciekawe, każde z innego przepisu, aby było różnorodnie.
P9063395-1
Muffiny z morelami i czekoladą
(te ciemne na zdjęciu, z przepisu wychodzi więcej niż 12 sztuk)
Składniki: 200 g mąki, 200 g cukru, 1 dojrzały banan, 100 g masła, 200 ml mleka, 3 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, szczypta soli, 50 g suszonych moreli, 50 g czekolady, 2 łyżki kakao, lukier do dekoracji.
Wykonanie: Masło stop w rondelku i odstaw. Utrzyj banana z cukrem na jednolitą masę, dodaj mąkę, masło, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszaj dokładnie ciasto. 1/3 ciasta odłóż i dodaj do niej kakao oraz czekoladę, to reszty masy dodaj pokrojone morele. Jasne ciasto przełóż do foremek na muffinki, na nie nałóż ciemną masę i piecz około 10 minut na dole rozgrzanego do 220°C piekarnika.

(przepis zmodyfikowany stąd)
P9063387-1
Muffiny czekoladowo - sernikowe
(też wychodzi więcej niż 12 sztuk)
Składniki: Masa czekoladowa: 100 g masła, 40 g kakao, 100 g brązowego cukru, 2 jajka, 100 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa: 300 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik), 1 czubata łyżeczka mąki, 3 łyżki białego cukru, 1 białko jajka
+ 1 słoik (250 ml) konfitury np. truskawkowej
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury, cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja. Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty. Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem. Można jeść jeszcze ciepłe, można zamrażać.
(przepis zmodyfikowany stąd)
P9063385-1
Smacznego,
xoxo, M

3 Responses to “recipes: cupcakes”

  1. ale pięknie wyglądają :)) na pewno pyszne!

  2. wygląda pysznie :)

  3. Joanne says:

    Mniam! :)

    zapraszam :) http://joanne-beautifuladdiction.blogspot.com/

Leave a Reply

Dziękujemy za komentarz!
Zapraszamy ponownie
xoxo